Ugrás a tartalomra
öntözőrendszerek

Milyen előnyei vannak, egy mezőgazdasági öntözőrendszer használatának?

Magyarországon a talajnedvesség hiánya már ismert gond. A száraz éghajlat egyre több problémát vet fel a helyi gazdálkodók számára. 2020 ebből a szempontból nehéz év volt, a világjárvány akadálya átfedésben volt az elmúlt 50 év egyik legszárazabb évével.

Az öntözőrendszerek napjainkban minden eddiginél szükségszerűbbé válnak ahhoz, hogy termő növényeket érhessünk el, az éghajlatváltozás és a növekvő talajvízhiány esetén is. Az egyre szárazabb nyarak Európa-szerte gondokat okoznak a mezőgazdasági termelők számára, akiknek alkalmazkodniuk kell az új öntözési technikákhoz. Ugyanez a helyzet van Magyarországon is, sok régió esetében figyelembe kell venni az öntözött területek növekedését a folyamatos és nyereséges termelés érdekében.

Milyen előnyei vannak az öntözőrendszereknek a gazdálkodók számára? 

Akár saját területed van, akár zöldségeket és gyümölcsöket termelsz saját fogyasztásra, vagy nagyobb termőfölded van, termesztett növényeid kereskedelemre és haszonszerzésre szánod, ismerned kell az öntözőrendszerek használatának előnyeit. Egy ilyen jellegű befektetés segíthet sikeresen leküzdeni azokat a nehéz pillanatokat, mint tavaly, amikor a szárazság és a világjárvány felére csökkentette Magyarország mezőgazdasági termelését.

  • Hosszú távon spórolhatsz a víz és a műtrágya fogyasztásában. 
  • Egy öntözőrendszer lehetővé teszi, hogy csak annyi vizet használj fel, amennyire szükséged van a növényeidhez. Talán a leghatékonyabbak e tekintetben a csepegtető öntözőrendszerek. Lehetővé teszik kis mennyiségű víz használatát rövid időközönként. Így a víz nem áztatja a talajt nagyon mélyre, ahol a növények gyökerei nem érik el. Az öntözőrendszerek műtrágyák kijuttatására is használhatók. Ugyanez az elv érvényesül ebben az esetben is, a műtrágyák megfelelő adagolása csökkenti a veszteségeket, valamint a beszerzésük költségeit.

  • Több időd lesz kerted egyéb fontos szempontjaival foglalkozni. 
  • Az öntözőrendszerek megszabadítanak a kézi öntözéstől. A megművelt területek nagyságától függően ez az időmegtakarítás fontos lehet. Egyes öntözőrendszerek akár több napi öntözési ciklus automatikus ütemezését is lehetővé teszik, így biztonságosan kezelhetsz más fontosabb dolgokat is.

    öntözőrendszerek mezőgazdaság

  • Termesztett növényeid már nem csak a kedvező éghajlattól és a természetes csapadéktól függnek. 
  • Valószínűleg ez a legfontosabb előny. Nyereséges termést érhetsz el az év éghajlatától függetlenül. Az öntözőrendszer önállóságának és irányításának szintje rendkívül fontos, amikor a szárazság egyre inkább jelen van Magyarországon, és a talaj egyre kiszáradtabb. Sőt, ha ezt negatívan befolyásolják más tényezők, amelyeket nem tudunk ellenőrizni, például a 2020-ban kezdődött járvány, a hatások pusztítók lehetnek.

  • Egészségesebbek lesznek a növényeid és kevesebb a gyom. 
  • Az öntözőrendszerek segítségével a víz csak oda kerül, ahol a növény található. Így a növények szára és a talaj a növények között nem lesz öntözve. Ezért nem terjednek olyan könnyen a kártevők, a betegségek és a gyomok. Ebből a szempontból gazdaságosabb lesz a növények kezelésére szolgáló vegyi anyagok használata is. A forró nyári napokon a növények védettek lesznek, és nem fognak megégni, mert a víz nem éri el a növényeket, csak a talaj a gyökereinél.

  • Az öntözőrendszerek tartósak, méretüktől és formájuktól függetlenül bármilyen területhez könnyen alkalmazhatók. 
  • Például egy elásott öntözőrendszer akár 20-25 évig is eltarthat anélkül, hogy nagyobb javításokra lenne szükség. A víz áramlása az igényeknek megfelelően könnyen beállítható, és a föld méretétől és alakjától függően különböző típusú sprinklereket és azok különböző helyzetét választhatod ki az egyenletes lefedettség érdekében. Nem lesz többé olyan, hogy egyes növények egészségesen nőnek és gyümölcsöt teremnek, másoknál pedig nem megfelelő és folyamatos az öntözés.

    öntözőrendszerek mezőgazdaság

  • Tevékenységed legkevesebb hatással lesz a környezetre. 
  • Ez egy olyan szempont, amelyet gyakran nem veszünk figyelembe, de az éghajlatváltozás hatásai egyre inkább jelen vannak. A pazarlás csökkentésével és a megfelelő mennyiségű víz felhasználásával hozzájárulhatsz a környezetre gyakorolt ​​negatív hatások csökkentéséhez. Így hatékonyabbá teszi a víz, az áram és az üzemanyag-fogyasztást.

  • A talaj állaga és minősége javulni fog. 
  • Növényei csak akkor lesznek egészségesek, ha a talaj állaga jobb. Hogyan történik ez? Egyszerűen, állandó, tartós és egységes öntözéssel. Javíthatod a talaj minőségét termékenyítéssel, a talaj tápanyagokkal történő megtermékenyítésének folyamatával is. Öntözőrendszerek is használhatók ehhez a folyamathoz.

    Az öntözőrendszer megvásárlásának kezdeti költsége idővel megtérül, ha figyelembe vesszük a fent bemutatott összes előnyt. A legfontosabb előny továbbra is az a képesség, hogy a száraz időszakokban a vízellátást kiegészítve jó termést érj el.

    Kérdésed van az öntözőrendszerekkel kapcsolatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk kiválasztani a kertedhez vagy gazdaságodhoz legmegfelelőbb rendszert.

    Előző cikk Mire kell figyelni a tavaszi gyepápolás alkalmával?
    Következő cikk Miért szeretnél talajtakaró fólia rendszert használni növényeidhez?

    Szólj hozzá

    Az üzeneteket a megjelenésük előtt jóvá kell hagyják

    * Szükséges mezők