Ugrás a tartalomra
Miért szeretnél talajtakaró fólia rendszert használni növényeidhez?

Miért szeretnél talajtakaró fólia rendszert használni növényeidhez?

A gyomok rendkívül káros hatással vannak a növényekre, emiatt életkörülményük minősége romlik, sőt a növények el is pusztulhatnak. A gazdálkodók folyamatosan próbálják csökkenteni a gyomok által gyakorolt ​​negatív hatásokat növényeikre. A talajtakaró fólia rendszerek használata viszonylag új technológia.


A gazdálkodók különböző gyomlálási módszereket alkalmaznak, sőt a legtapasztaltabbak „perzselést” is használnak. Ez azonban nem olyan gyakorlat, amelyet bárki sikeresen véghezvihet. Ez elpusztíthatja a talajban lévő mikroorganizmusokat. A talajtakaró fóliák sikeresen megvédik növényeinket a gyomok nem kívánt hatásaitól, és nagyon egyszerűen használhatóak.

Mi a mulcsozás?

A mulcsozás az egészséges növénytermesztés alapelve. Ha saját veteményeskerted van, vagy ha haszonszerzés miatt érdekel a növények magas termelékenysége, akkor naprakész lehetsz ezzel a technikával.

A talajtakarás (mulcsozás) az a folyamat, amikor a növények tövében a talaj felszínét különféle szerves vagy szervtelen anyagokkal borítják. Gazdálkodók által való elfogadása megmutatja számunkra, hogy teljes mértékben megértik annak előnyeit, és hogyan segíthetik őket egészségesebb és termékenyebb növények elérésében.

Milyen előnyei vannak a talajtakaró fólia használatának? 

A talajtakaró fólia használata azon kívül, hogy megvédi növényeinket a gyomoktól, számos más előnnyel is jár. Itt vannak:

 • Védi növényeidet a káros betegségektől, mivel a talajtakaró fólia alatt már nincs kedvező mikroklíma számukra.
 • Lazán tartja a földet. A talajtakaró fólia miatt harmat képződik, és a talaj nedvessége jól fenntartható.
 • Talajban tartja a műtrágyát, szivárgása nem okoz veszteséget.
 • Csökkenti a növények kivágását kapáláskor.
 • A fólia megvédi zöldségeinket a talajtól. Bizonyos növényeknél, például az epernél, ez tisztább gyümölcsöt és frissességük megőrzését jelenti.
 • A talajtakarás segít fenntartani az optimális talajhőmérsékletet, megvédi azt a fagytól a hideg hónapokban és a túlmelegedéstől hőség idején.
 • A talaj hőmérsékletének növekedése miatt korábbi betakarítást érhetünk el, hozzájárulva ezzel a magasabb bevételhez. A talajtakaró fólia akár 14 nappal korábbi betakarításhoz is vezethet.
 • A termés sokkal jobban fog kinézni. Mivel a körülötte lévő talajt fóliával borítjuk, az öntözés közbe a növényeket már nem mocskoljuk sárral.

A fólia lerakás a zöldség- vagy növénytermesztésre már előkészített földterületen történik. Rögzíteni kell a széleit, és a talajtakaró fólia tekercsét a sor teljes hosszára kinyújtjuk. Ezt követően kialakítjuk a palánták ültetéséhez szükséges lyukakat, és beültetjük őket a megfelelő helyekre. Az ideális megoldás, a talajtakaró fólia használata egy automatizált öntözőrendszerrel.

Hogyan lehet talajt mulcsozni?

A mulcs kifejezés az angol "mulch" szóból származik. A talajtakarás kétféle módon végezhető, szerves vagy szervetlen anyagokkal. Egyrészt a szerves talajtakarás olyan anyagok felhasználását jelenti, amelyek bármely udvarban megtalálhatók: szalma, széna, fű, aprított ágak, szárított levelek, trágya, fakéreg stb.

Talajtakaró fólia Mezőgazdasàg

Tudnod kell, hogy a szerves mulcs előnyei a következők:

 • Tápanyagokat és a talaj minőségét javító mikroorganizmusokat tartalmaz.
 • Egy olcsó termék, amelyet a napi kertészeti tevékenységek eredményeznek

A szerves mulcsnak azonban vannak hátrányai, például:

 • Kártevőket tartalmazhat, és talajjal keverve fennáll a növények elpusztulásának veszélye.
 • Időnként frissíteni kell, és jelentős időt és erőfeszítést igényel
 • Ha nem megfelelően alkalmazzuk, a szerves mulcsozás hozzájárulhat a vízszennyezéshez és a kártevők terjedéséhez.

Másrészt a szervetlen talajtakarónak, amely magába foglalja a talajtakaró fóliát is, megvan az az előnye, hogy hosszabb ideig tart, könnyebben karbantartható. A műanyag ellenáll, a törés kockázata nagyon alacsony.

A szervetlen mulcs sokféle textúrával és színnel rendelkezik, ami nagyon kellemes megjelenést kölcsönöz a tereprendezésnek. A talajtakaró fólia más típusú mulcsokkal együtt is használható, akár szervesen is, hogy hivatásos tereprendezéshez méltó eredményt érjen el.

A talajtakaró fóliának vannak hátrányai is, ezért fontos, hogy ezeket figyelembe vedd, mielőtt eldöntenéd, melyik megoldás a legmegfelelőbb a termesztett növényeid számára. Ezek egyike, hogy a talajtakaró fóliák nem lebonthatók biológiailag. Így a termés betakarítása után be kell gyűjtenie őket a talajról.

A szükséges erőfeszítés azonban jóval alacsonyabb, mint a szerves mulcs karbantartása.

Mit kell még tudni a talajtakaró fóliáról?

A talajtakaró fólia színe fontosabb lehet, mint gondolnád.

A fekete fólia tökéletesen vonzza a hőt, nem engedi be a fotoszintézishez szükséges sugárzás behatolását, és így nagyobb sikert érhetsz el a gyomirtásban. Ugyanakkor túlmelegítheti a növényt és a talajt.

Mezőgazdasàg Talajtakaró fólia

Az átlátszó fólia biztosítja az üvegházhatást, de a fény áthalad rajta, így a gyomokat nem pusztítja el.

Ezen típusok mellett, amelyek a leggyakoribbak, vannak barna, szürke, zöld és egyéb színekkel rendelkező talajtakaró fóliák. A sötét fóliákat általában sikeresen alkalmazzák a korai növényeken, ahol talajmelegítésre van szükség.

Weboldalunkon található megoldások közé tartoznak a talajtakaró fóliák és öntözőrendszerek különböző típusú növényekhez és földterületekhez. Így nagyon könnyen kiválaszthatod, hogy mire van szükséged.

Már nem szükséges keresned a kertedhez illő fólia vastagságot, illetve a maximális hatékonyság érdekében milyen öntözőrendszert kell használni.

Weboldalunkon, egy helyen megvásárolhatod őket. Teljes rendszereket találsz az eper mulcsozásához, vagy paradicsom és paprika termesztéséhez.

A csepegtető öntözőrendszereket talajtakaró fólia alá telepítik, és műtrágya kibocsájtására is használható.

Ha teljes talajtakaró fólia-rendszereket és öntözőrendszereket vásárolsz különböző méretű földterületekre, biztos lehetsz benne, hogy kevesebb időt fogsz tölteni ezekkel a részletekkel, és gondoskodsz kerted egyéb fontos szempontjairól is.

Weboldalunkon várunk titeket!

 

Előző cikk Milyen előnyei vannak, egy mezőgazdasági öntözőrendszer használatának?
Következő cikk Tanácsok tavaszi zöldségtermesztéshez

Szólj hozzá

Az üzeneteket a megjelenésük előtt jóvá kell hagyják

* Szükséges mezők