Ugrás a tartalomra
kerteskedes

A kertészkedők 5 leggyakoribb hibája

A tény, hogy saját kerted van, csodálatos érzést adhat, különösen akkor, ha lehetőséged van arra, hogy végignézd erőfeszítéseidnek eredményét a gyümölcsök és zöldségek gazdag betakarításakor, vagy az illatos virágokkal teli kertben.

Az állandó tanulás segít, ezen a területen szerzett tapasztalataidtól függetlenül. Ha nyitott vagy arra, hogy mindig új információkat olvass, megmenthet a kertészeti hibák elkövetésétől, amelyek később elhervadt vagy rossz terméssé válhatnak.

Az Ai Cu Ce -nál úgy gondoljuk, hogy ügyfeleink ideje és pénzügyi erőforrásai a legfontosabbak. Ezért készítettünk egy listát a kertészeti hibákról, amelyeket el kell kerülnöd. Akár kezdő, akár haladó vagy, mindig jó alkalom olvasni a kert gondozásának legjobb módjairól. Rengeteg erőfeszítést, időt és pénzt takaríthatsz meg ezen hibák által okozott negatív hatások orvoslásában.

1. A növények nem megfelelő öntözése 

kerteszkedes

Akár elégtelen, akár túlzott öntözésről beszélünk, ez a hiba jelentős hatással lesz kertedre. A víz a növények egészséges fejlődésének legfontosabb elemei közé tartozik. Gyakran a túlzott buzgalomból a tulajdonosok túlöntözhetik a kertet anélkül, hogy észrevennék.

Mit kell figyelembe venni kerti öntözéskor?

  • Éghajlati viszonyok - az esős évszakokban kevesebbet kell öntözni a növényeket
  • Növénytípus - egyes növények több vizet igényelnek, mint mások, és jó, ha tudjuk ezeket a részleteket.
  • Öntözési módszer - néha a gazdálkodók egyszerű kerti tömlőt használnak, és öntözik a növényeket. Ez nem azt eredményezi, hogy a víz eléri a gyökeret, hanem mossa a növény leveleit is. Javasoljuk, hogy a kert öntözésekor vigyázzunk arra, hogy a víz eljusson a növények gyökeréhez, függetlenül attól, hogy milyen módszert használunk. A csepegtető öntözés például nagyszerű módja annak, hogy a növény gyökereit pontosan annyit öntözzük, amennyire szükségük van.

2. A terv hiánya

Mint minden projekt, a kertészkedés is egyszerűbb és hatékonyabb előzetes tervvel. El tudod kerülni a sok hibát, ami aztán magas költségekhez és sok elveszett időhöz vezet. Igen, talán úgy gondolod, hogy sokat tudsz arról, hogy mit kell tenned, mire van még szükséged egy tervre?

De valami érdekes történik, ha papírra vetjük ötleteinket. Világosabban látjuk a dolgokat, a kezdetektől könnyebben azonosítjuk a hibákat, és gyakorlatilag a munkánk is könnyebbé válik.

Íme az elemek, amelyeket a kerttervnek tartalmaznia kell:

  • Milyen kategóriájú növényeket és zöldségeket szeretnél a kertben idén, a magvak, palánták vagy palánták szükségességével együtt.
  • Gondozásuk szabályai, a napfényre vagy más növények közelségére vonatkozó különleges figyelmeztetésekkel együtt. A zöldségek esetében például ismert, hogy nem véletlenszerűen ültetik őket. Az egészséges fejlődés szempontjából fontos, hogy milyen zöldségek vannak körülöttük.
  • A zöldségek, virágok vagy cserjék ágyásainak elhelyezése úgy, hogy könnyen hozzáférhetők legyenek, ne legyenek túl zsúfoltak, ugyanakkor a kert esztétikai szempontból a lehető legjobban nézzen ki
  • Kertészeti eszközökre és műtrágyákra van szükség
  • Költségvetés, amely mindezek költségeit pontosítja

3. Ültetés szezonon kívül. Tudod mit ültethetsz ősszel?

kerteszkedes

Ez meglehetősen gyakori hiba, amely könnyen elkerülhető, ha néhány alapvető szempontot figyelembe veszünk. 

A legegyszerűbb módszer annak biztosítása, hogy éjszaka a hőmérséklet ne érje el a 0 Celsius fokot.

Az ősz például jó alkalom gyümölcsfák, spenót, sóska, sárgarépa, borsó, fokhagyma vagy petrezselyem ültetésére. Mindezt jövő tavasszal korai termelésre ültetik.

4. A növények túl zsúfoltak, nem nőnek úgy, ahogy kellene

Ez a hiba gyakran előfordul, ha nem veszed figyelembe a második pont tanácsát, nevezetesen a terv készítését.

A növények kis területen történő zsúfolása fokozott sebezhetőséget eredményez a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Figyelembe kell venni azt a helyet is, amelyre a növényeknek szükségük van ahhoz, hogy gyökereiket és ágaikat harmonikusan neveljék.

5. Nem veszed figyelembe a napsugarakat, amikor helyet választól a növényeknek a kertben

kerteszet

A vízigény mellett, a fény, a kertben lévő növények egészséges fejlődésének egyik legfontosabb tényezője, mert ez a fotoszintézis folyamatának alapja. Egyes növényeknek sok fényre van szükségük, míg mások harmonikusan nőnek árnyékban vagy félárnyékban.

Javaslatunk az, hogy a kert kezdeti tervének elkészítése előtt megtudd, mennyi napra van szüksége minden növénynek, amelyet szeretnéd a kertben.

Amint látod, sok szabályt kell szem előtt tartani ahhoz, hogy gyönyörű kerted és gazdag termésed legyen. A kertészeti tapasztalatok fejlesztése során egyre többet fogsz tanulni a növények gondozásáról, és könnyen elkerülheted őket.

Milyen hibákat követtél el a kertészkedésben eddig, és hogyan javítottad ki azokat?

Írj nekünk megjegyzést az alábbi részben, és oszd meg velünk tapasztalataidat.

 

Előző cikk Őszi növények. Minden, amit az ültetésről és gondozásról tudni kell
Következő cikk Tanácsok a medence rendszeres karbantartásához

Szólj hozzá

Az üzeneteket a megjelenésük előtt jóvá kell hagyják

* Szükséges mezők