Ugrás a tartalomra
kerteszkedes

Őszi növények. Minden, amit az ültetésről és gondozásról tudni kell

Az ősz jó alkalom a gazdag termés elindítására, amit tavasszal élvezhetsz. Ha ez a terved, akkor ezt a cikket neked szánjuk, és meghívunk, hogy mindent megtudj az őszi növényekről, gondozási tippekről és az ősszel ültetendő növényekről.

Minden a kert előkészítésével kezdődik, legyen szó nagy földterületről egy gazdaságban, vagy csak egy városi gazda kis helyére korlátozódik. A jó rész az, hogy a zöldségeket egész ősszel, akár novemberben is lehet ültetni, ha gyökérnövények.

A talaj előkészítése ősszel

kerteszkedes

Mivel télen nem műtrágyázhatjuk a talajt, javasoljuk, hogy ezt ősszel tedd meg. Így a műtrágya nem veszíti el tulajdonságait a talaj nedvessége és a hó miatt. Nem fog gyorsan feloldódni, és elérni a talajvizet, ezt minden gazdálkodó elkerüli.

Az őszi növények műtrágyázása tápanyagokat biztosít, és előkészíti a talajt. Ezenkívül nem kell több, mint természetes műtrágya, haszonállatokból vagy szaküzletből. Fontos, hogy a talaj már nem tartja meg a nedvességet, így könnyen leereszthető.

Ezután kövesd a füstölés vagy gőzsterilizálás lépését. Csak két hét elteltével kezdheted meg a tényleges termesztést, és az egyik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy nem ajánlott mélyen ültetni, nehogy gyomnövényeket vagy kártevőket vezess be a folyamat során. 2 centiméter mélység elegendő a gyökérfejlődéshez.

A magvak előkészítése 

kerteszkedes

A szaküzletekben vásárolt magvakban az a jó, hogy már nem kell kezelni őket. Ha a mag a saját kertedből származik, vagy nem kezelték, akkor használhat öko módszert: hőkezelést. Ez a mechanizmus abból áll, hogy a magokat egy zacskóba teszed, amelyet az egyes növények igényeitől függően legfeljebb 50 Celsius fokos forró víz edénybe meríthetsz. A hidratálás után a magokat legfeljebb 3 napig hagyod száradni, de időnként megszórhatod őket vízzel. Ez idő alatt néhány kihajt, készen áll az ültetésre.

Egyes gazdák őszi terményekre és vetőmag -keményítésre pályáznak, ami feltehetően előkészíti a növényt a hidegre. Az eljárás során a magokat 24 órán át melegen kell tartani, majd ugyanennyi ideig hidegbe kell helyezni.

A palánták előkészítése termesztésre 

Javasoljuk, hogy ültetés előtt permetezd őket gombaölő és rovarölő szerekkel. Amikor eléred ezt a lépést, ideje lazítani a talajt, és elő kell készíteni néhány apró lyukat az ültetéshez. Ha szerves anyag réteget is adsz hozzá, ültetés előtt rakd fel az átlátszó talajtakaró fóliát. Határozd meg a növények közötti távolságot mindegyik sajátosságainak megfelelően. Az átlátszó talajtakaró fóliák átengedik a fényt, és ez nagyon fontos az őszi-téli időszakban.

Őszi növényápolás 

Befejezted az ültetést? A nehézségek még csak most kezdődnek az őszi növényeknél. A növények gondozása ebben a szezonban a hideg és a fagy elleni védelemben, valamint a megfelelő hidratálás biztosításában áll. A nagy nappali és éjszakai hőmérséklet -különbségek károsíthatják őket, ezért magabiztosan használhat talajtakaró fóliát vagy védő fadobozt, hogy viszonylag állandó hőmérsékletet tartson a növény körül, és megvédje a fagytól.

Ha a talaj kiszárad vagy romlik, ne habozz ismét beavatkozni műtrágyával. Követi a növény fejlődését és megszünteti a gyomokat vagy kártevőket az első megjelenéstől.

5 ősszel termeszthető növény 

kerteszkedes

Zöldhagyma szeptember 1-10

Ennek a növénynek a megfelelő fejlődéséhez javasoljuk a talaj kiegészítését agyaggal, hogy kissé nedvesebb legyen, mint más növényeknél. Az őszi növényekből származó zöldhagyma nem igényes a hőmérsékletre (akár 4 fokos léghőmérsékletet is ellenáll), de inkább a fényt részesíti előnyben, különben nehéz lesz a fejlődésük. Az őszi termesztéshez az 1. kategóriába tartozó (legfeljebb 1,4 centiméter izzóátmérőjű) hagymát használnak.

Sóska szeptember 10-20

A sóska vetés különösen ajánlott a homokos talajokon. A sóska a meleget részesíti előnyben. Ezenkívül a sóska több mint 4 éves tenyésztése ugyanazon a helyen a vegetatív tömeg fejlődésének csökkenéséhez és a növény táplálkozási tulajdonságainak csökkenéséhez vezet. Ezért 2-3 évente egyszer új helyet kell választania termesztésére. Győződj meg arról, hogy minden mag jól csírázott, és 30%-kal egészítse ki számát, hogy ősszel vetéskor gazdag termést biztosítson.

Spenót szeptember 20-30

A spenót jól reagál az őszi növények alacsony hőmérsékletére. Ragyogóan legyőzi a telet, ha mire a hőmérséklet csökken, a növény már kifejlesztett egy 5-6 levélből álló rozettát. Tavasszal, amikor a spenótból 6-8 levél képződött, szüretkor zöld lesz. A spenót termesztését 2-3 alkalommal öntözik, hektáronként 200-300 köbméter vízzel. Az öntözés első fordulója közvetlenül az ültetés után, majd a következő két öntözés a növények növekedése során történik.

Saláta október 1-10

A saláta magjait sekély mélységben, néhány centiméter távolságra és körülbelül 30 vagy 35 centiméter távolságra ültetik. Néhány fajta nagyvonalúan nő, és teret igényel a fejlődéshez. A saláta magvak elültetése után könnyen betakarhatja őket tömörített talajjal. A folyamatot a növények intenzív hidratálásával zárja. Az öntözést folytatni kell, amikor a salátafejek növekedni kezdenek. A víz mennyiségével azonban ne vigyük túlzásba, hogy a saláta ne rothadjon.

Sárgarépa november 1-10

A sárgarépa nem igényel magas hőmérsékletet, de egy fok alatt a növény megfagy. Magjaik 5 Celsius foktól kezdődő hőmérsékleten csíráznak. 10 Celsius fokon 17 nap alatt csíráznak. A csírázáshoz optimális hőmérséklet 6-7 nap alatt 20 és 25 Celsius fok között van. Ideális esetben intenzív fényforrásnak kell lennie, mert jelentősen hozzájárul a sárgarépa fejlődéséhez. A talajt mérsékelt termékenységgel kell jellemezni, jól lecsapoltnak és lazának kell lennie, könnyűnek vagy közepesnek. Az ideális talaj legyen agyagos-homokos, homokos, hordalékos. Ellenkező esetben a sárgarépa termése csökken.

Felkészítetted a kerted az őszi termésekre? Ha kérdéseid vannak a műtrágyákkal, öntözőrendszerekkel vagy talajtakaró fóliákkal kapcsolatban, kérünk, vedd fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.

Előző cikk A pezsgőfürdős mini medence előnyei
Következő cikk A kertészkedők 5 leggyakoribb hibája

Szólj hozzá

Az üzeneteket a megjelenésük előtt jóvá kell hagyják

* Szükséges mezők