Ugrás a tartalomra
medence

Tanácsok a medence rendszeres karbantartásához

Ha már telepítettél új medencét a kertedben, akkor alig várod, hogy teljes mértékben élvezhesd a hátralévő nyári napokat, miközben hűsülsz egy úszással reggel vagy este munka után.

De tudnod kell, hogy a medence karbantartása rendszeres műveleteket igényel, hogy ne veszélyeztesse magunk és szeretteink egészségét.


A víz, a baktériumok fejlődését elősegítő környezet, és ha nem vesszük figyelembe a karbantartási ajánlásokat, számos betegségnek lehetünk kitéve. Ezek az allergiától, az ekcémától és a gombáktól kezdve az E. coli által okozott gyomor -bélrendszeri betegségekig terjedhetnek. Kezelés nélkül ezek a fertőzések nagyon súlyosak és veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Vannak azonban olyan betegségek is, amelyeket a medence nem megfelelő karbantartása okoz. Például a túl sok klór súlyosbíthatja a pattanásokat és kötőhártya -gyulladást okozhat.


Mit kell tudnod a medence megfelelő karbantartásáról?


Használd a ph / Cl tesztkészletet legalább hetente egyszer.

medence

Ez a művelet megmutatja a víz PH és klór értékeit. Így tudhatod, mit kell tenni, hogy ezeket az értékeket úgy állítsd be, hogy elérjék a természetes határokat. De mik ezek? Az alábbiakban egy táblázat található az értékekkel:

                              PH érték

A víz tulajdonságai

8,5

A víz PH szintnek alacsonyabbnak kell lennie

8,0

Meszes virágzat jelenik meg közepes keménységű víz esetén

7,6 - 7,2 

A medencevíz ideális pHja

6,5

A víz savas, és irritációt okozhat a bőrön és a nyálkahártyákon

6,00

A víz savassága fémeket tartalmazó elemek (lépcsők, hézagok) korrózióját okozza

A medence feltöltéséhez használj ivóvizet. Minden olyan anyag, amelyet a medence vizéhez adsz annak fertőtlenítéséhez, érintkezésbe kerül a vízben lévő baktériumokkal és reagál velük. Ezért célszerű a medence vizét ivóvízzel feltölteni. Ellenkező esetben az eredmény vörös, barna vagy akár fekete víz lehet.

Hol és hogyan kell elkezdeni a medence karbantartását? Ha most telepítetted a medencét, akkor biztosan nem ismered az elvégzendő lépéseket és a felhasználandó anyagok típusait. Ez jó kiindulópont. Olvasd el medencédnek összetevőit, a piacon lévő anyagokat és szerepüket ebben a folyamatban.

Melyek az alapvető dolgok, amelyeket tudnod kell a medence karbantartása során? 

Vízszűrő rendszer - ez elengedhetetlen eleme a medence megfelelő működésének. Szivattyúból és szűrőkből áll. A medencéhez kétféle szűrőrendszert használhatsz:

Vízforgató szivattyú - ennek a szűrőnek van papípatronja, amely megtartja a szennyeződéseket, és rendszeresen cserélni kell.

Homokszűrő - alkalmas nagy medencékhez, azon az elven alapul, hogy a szennyeződéseket a kvarc homokgát megtartja. Ezt a rendszert használó úszómedencéknél ajánlott pelyhesítőszert használni a szennyeződések koagulálására.

Milyen gyakran kell forgatni a vizet? Ez attól függ, hogy hányan használják a medencét naponta, ami a víz mennyiségével együtt a szűrő méretét is befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy a napi 3-4 alkalommal történő vízvisszaforgatás és szűrés elegendő egy saját medence számára.

A skimmer a víz előszűrő rendszere. Lehetővé teszi a medence vizének tisztítását nagy felületi szennyeződések összegyűjtésével.

Hogyan tarts tisztán a medencét? 

A fent leírt elemeken kívül néhány tartozékot kell vásárolni a medence kézi tisztításához, különösen a nyári időszakban. A mélység és a felszíni teleszkópos fogantyúk nagyon hasznosak, ha nagy szennyeződéseket szeretnél összegyűjteni a medencéből. Ez megakadályozza a baktériumok képződését.

A medence karbantartása nem csak a víz minőségéről szól. Nagyon fontos, más szempontokat is figyelembe kell venni, például a medence padlóját vagy annak széleit, amelyek idővel szennyeződéseket halmozhatnak fel. Így porszívóval tisztíthatja a padlót, és kefével a széleit vagy lépcsőit. Ezt a műveletet hetente egyszer kell elvégezni. A lépcsőn vagy a padlón található üledékek csúszást okozhatnak.

A medence vizének fertőtlenítése 

Kezelések klórral és aktív oxigénnel 

A klór a medencevíz fertőtlenítésére leggyakrabban használt anyag. Granulált vagy tabletta formában használható, gyors vagy hosszú távú hatással.

Hosszabb ideig ajánlott a medence vizének klórsokk kezelése. A sokkkezelés után nem ajánlott a medencét legalább 12 órán keresztül használni. Ehhez a kezeléshez gyors hatású klórt használnak, a szemcsés formátum kiválóan alkalmas erre a műveletre.

Ezt követően a hosszú távú karbantartási kezeléseket lassan felszabaduló klórtablettákkal végzik, amelyeket nem közvetlenül a medencébe dobnak, hanem hetente speciális adagolókba helyezik.

A klór alternatívájaként aktív oxigént (tablettákat vagy granulátumokat) is használhat, amely nem bocsát ki kellemetlen szagokat, és nem irritálja a bőrt vagy a szemet. Fontos tudni, hogy a víz aktív oxigénnel történő kezeléséhez folyékony aktivátorra is szükség lesz. Ez drágább, mint a klórkezelés.

Algásodás elleni kezelés 


Különösen a nyári időszakban a meleg és a páratartalom kedvez az algák fejlődésének. A még kellemetlenebb rész az, hogy idővel kialakulhat ellenállásuk a klórral szemben. Éppen ezért ajánlott minden héten algaellenes kezeléseket alkalmazni.

Flokkulálószerek 

A flokkulálószer olyan megoldás, amely segít megtisztítani a vizet a medencéből. Csak akkor szabad használni, ha a vízszűrés nem elegendő a tisztításához. Valószínűleg a szennyeződések olyan finomak, hogy áthaladnak a szűrőkön.

A pelyhesítőszer használata után a részecskéket a szűrő visszatartja, vagy a medence padlójára rakja, majd porszívóval összegyűjthető.

Bármilyen terméket is szeretne használni, azt javasoljuk, hogy figyelmesen olvassa el a termék használati utasítását, és kövesse a gyártó utasításait.

medence

Most már mindent tudsz, amit meg kell tenni a medence megfelelő karbantartásáért és a tiszta vízért egész nyáron. Várunk weboldalunkon, hogy megrendeld az összes szükséges kiegészítőt és karbantartási megoldást!

Előző cikk A kertészkedők 5 leggyakoribb hibája
Következő cikk Melyek a megfelelő öntözőrendszerek kertedhez?

Szólj hozzá

Az üzeneteket a megjelenésük előtt jóvá kell hagyják

* Szükséges mezők