Ugrás a tartalomra
Vakacio

A tökéletes nyaralási uti cél OTTHON is lehet!

Miután a világjárvány miatt több mint egy évig elszigetelődve éltünk saját otthonunkban, azt mondhatjuk, hogy azok, akiknek ez idő alatt kertjük volt, valóban szerencsések voltak. Ennek ellenére, ha nem veszed figyelembe a tájépítészet néhány alapelvét, amikor be akarod rendezni a kertet, megtörténhet, hogy nem fogod teljes mértékben élvezni a benne töltött időt.

Ahogyan a ház belsöjének rendezése befolyásolhatja hangulatunkat, a kertünk rendezése is fontos szerepet játszik ebben. 

Tehát hogyan érezhetjük magunkat, amikor családunkkal vagy barátainkkal töltünk időt a saját kertünkben?

Ma úgy gondoltuk, hogy megosztunk néhány ötletet, amelyeket a tájépítészet inspirált, és amelyeket meglehetősen egyszerűen fel tudsz használni.

Milyen szempontokat kell szem előtt tartani az udvar berendezésekor? 

Tájékoztatás és tervezés 

Mint a ház belső terének díszítésekor, fontos, hogy előre elkészített tervünk legyen, tudnod kell, hogy milyen stílus illik hozzád, és milyen lépéseket kell elvégezned. A tereprendezési projekt nehéznek tűnhet, ha előzetes tervezés nélkül kezdjük el. Sőt, a költségek valószínűleg magasabbak lesznek, mivel nagyobb valószínűséggel változtatásokat végezel "menet közben". Bár pillanatnyilag nem tűnnek drágának, a végén azt tapasztalhatod, hogy ezek a kis változások olyan költségekké válnak, amelyeket nem szabad elhanyagolni.

Kezdheted úgy, hogy elkészítesz egy vázlatot a kertedről, majd átgondolod, milyen tereket szeretnél berendezni. Lehet, hogy pihentető, olvasási helyet szeretnél, esetleg egy étkezőhöz, grillezéshez alkalmas helyet, vagy esetleg valami kisebbet és elegánsabbat szeretnél.

Olvasd el azokat a stílusokat, amelyekben elrendezheted kerted, és eldöntheted, melyiket szeretnéd megközelíteni. Vedd figyelembe az olyan elemeket, mint a kert alakja, mérete és stílusa. Írtam néhány kertészeti ötletről, kerttípusokról, egy cikkben, amelyet, elolvashatsz további inspirációért.

Esztétikai szempont 

Természetesen az esztétikai szempont az egyik legfontosabb a kert rendezésében. Használd kreativitásod, és képzeld el, hogyan nézzen ki a kerted. Használhatsz szimmetriákat, ezek nagyon kellemesek a szemnek, gondolkodj el azon, mit szeretnél látni különböző helyekről, ahol esetleg több időt töltesz, fontold meg, milyen színkombinációkat szeretsz, és hogyan hozhatnának harmóniát az egész térbe.

Tipp: Ha kertedben, nem használtál sok betont, akkor az uralkodó szín elsősorban a cserjék vagy a gyep zöldje lesz. Az egyszínű virágokkal rendelkező növények használata, amelyek harmonikusan ötvöződnek a zölddel, elegáns, nyugodt tudsz elérni. Célszerű sok szín keverékét használni.

vakacio, viragok, kert

Fontold meg, hogy a növényeket hogyan fogod kombinálni a választott kerti bútorokkal. Gondolj az évszakokra és arra, hogy a választott virágtól függően hogyan befolyásolják a kert esztétikai megjelenését. A növényekkel könnyen  lehet a tereket körül határolni, rendeltetési helyüktől függően.

Funkcionális szempont 

Nem elhanyagolható, hogy a funkcionális szempont valójában az, amely figyelembe veszi a kertünk rendezésében használt elemek hasznosságát. Ha nagyon szép kerti bútorokat választunk, de a családunk nem minden tagja ül az asztalnál, vagy a székek annyira kényelmetlenek, hogy 10 percnél tovább nem tudsz ülni, miközben szeretnél legalább néhány jó órát tölteni ott, akkor ez azt jelenti, hogy elhanyagoltad ezt a szempontot, amikor terveztél és megvalósítottad az elrendezést.

A kert különböző területeihez vezető utak, a felhasznált anyagok, a grill elhelyezése, az étkező vagy az ülősarok elhelyezése (nem kell zajforrások közelében lennie), a játszótér, az úszómedence, mindegyiknek jó funkcionális megjelenése is van.

A kert rendezésénél e két szempontnak csak az egyikét veheted figyelembe: a szépséget és a hasznosságot, vagy ezek kombinációjára összpontosíthatsz.

Hogyan érezheted magad a kertedben úgy, mintha nyaralnál? 

Figyelembe véve a fent bemutatott szempontokat, íme, néhány ötlet, amely arra késztethet, hogy kedvenc nyaralási helyeidre gondolj:

Szereted a tengerparti nyaralást. 

kert

Semmi sem visz közelebb a tengerhez, mint egy medence telepítése a kertben és egy olyan terület berendezése, ahol napozhatsz. Gondolhatsz napernyőkre, asztalok vásárlására, még napozóágyakra is,et voilà. És ha kedveled az egzotikus vakációkat, ültesse néhány cserjét vagy nagy levelű növényt a közelbe.

A kicsik nagyszerűen szórakoznak a medencében, és minden nyári hétvégén egzotikus vakációban érezhetik magukat.

kertberendezes

Szeretsz felfedezni és jobban szereted a hegyekben tölteni a nyaralást 

Arra gondolsz, hogyan lehet átültetni egy ilyen nyaralást a kertedbe, igaz? Használj nagy köveket és ültess magas fákat. A kövek közé magas virágokat ültethetsz, hasonlóan a hegyen találhatókhoz. Az Echinacea alkalmazkodik bármilyen helyen.

A rusztikus stílus tökéletesen passzol ehhez a kerttípushoz, ami arra késztet, hogy a hegyekben nyaralj.

Ebben a keretben akár hintát is összeállíthatsz, ahol pihenhetsz és hallgathatod a víz moraját, a kora reggeli madarak énekét vagy alkonyatkor a tücsköket.

to

Ha egy kisebb tavat vagy patakot hozhatsz létre a kertedbe, még jobb. A vízesés elrendezése nem túl egyszerű, de nagy hatással van a hegyvidéki környezetre.

Ha a hely lehetővé teszi, és szeretne egy különleges játszóteret a gyermekek számára, gondolj egy faházra. A kicsik nagy örömmel töltenek időt faházban a barátokkal, ahol létrehozhatják saját univerzumukat.

 

haziko, kert

Hogyan rendeznéd be kertedet, hogy minden alkalommal, amikor kimész, nyaraláson érezd magad? Mondd el nekünk az alábbiakban.

 

Előző cikk Melyek a megfelelő öntözőrendszerek kertedhez?
Következő cikk Készítsd fel kerted egy színes nyárra! Tippek és tereprendezési ötletek minden kerttípushoz.

Szólj hozzá

Az üzeneteket a megjelenésük előtt jóvá kell hagyják

* Szükséges mezők