Ugrás a tartalomra
kert

Melyek a megfelelő öntözőrendszerek kertedhez?

Semmi sem hasonlítható a kertben eltöltött időhöz a virágok között, amelyeket olyan gondosan elültetett. Minél nagyobb a zöldterületed, annál inkább szükséges a napi gondozás.

A gyönyörű kert sok figyelmet és rendszeres vagy akár napi tevékenységet igényel szépségének és frissességének megőrzéséhez.

Az elmúlt években egyre szárazabb nyarak voltak Magyarországon. Így a kert öntözése nagyon fontos tevékenység, amelyet nem szabad elhanyagolni, függetlenül az e célra választott módszertől.

Dísznövények öntözőrendszerei

Ha a kerted tele van dísznövényekkel, amelyeket nagyon gondosan ültettél és gondoztál, akkor természetesen azt akarod, hogy színük és szépségük egész szezonban megmaradjon. Valószínűleg a leghatékonyabb öntözési módszer a csepegtetés. Ez a rendszer magában foglalja a tömlők felszerelését, hogy a víz pontosan elérje a növény gyökerét.

A csepegtető öntözőrendszerek fő előnye, hogy csak a szükséges vízmennyiséget fogják felhasználni, alacsonyabb karbantartási költségeket eredményezve hosszú időn keresztül: nem lesz magas költsége az áramnak és a víznek.

kert

A csepegtető öntözőrendszereknek azonban vannak más előnyei is, amelyeket érdemes tudni, mielőtt döntenél egy bizonyos típusú rendszer beszerzéséről a kertedhez:

  • Ha nagy kerted van, akkor ez a módszer tökéletes. Ez lehetővé teszi nagy terület öntözését, alacsonyabb vízfogyasztással, mint más típusú öntözőrendszerek (esőztető) 
  • Szabályozhatod és beállíthatod a felhasznált víz mennyiségét 
  • Alacsony nyomáson működik (0,5 és 2 bár között) 
  • Lehetővé teszi a cserepes növények egységes öntözését, legyen szó üvegházakban, bent vagy a kertben. 
  • Annak a ténynek köszönhetően, hogy a víz közvetlenül eljut a talajig, és a növényeket nem nedvesítik meg, csökken annak kockázata, hogy megbetegedjenek vagy kártevők támadják meg őket.

Weboldalunkon megtalálod a számodra készen álló csepegtető öntözőrendszereket, amelyek 10 m2-től akár 500 m2-ig vagy akár néhány hektárig bármilyen területhez alkalmazkodhatnak.

Ez a rendszer nagyon alkalmas veteményeskerthez vagy akár gyümölcsfákhoz is.

Öntözőrendszerek zöldterületekhez és gyepekhez

A gyep bőséges öntözést igényel, néha naponta akár többször is.

Külön blogbejegyzésben írtam arról, hogy mit kell tudni a tavaszi gyepelőkészítésről, hogy irigylésre méltó kerted legyen.

Ha fontolóra veszed a gyep kézi öntözésének lehetőségét tömlővel, akkor nagy türelemmel kell felfegyverezned magad. A gyephez szükséges víz mennyisége a talaj típusától függően 12-25 liter / négyzetméter.

Emellett megoldást kell találnod azokra a pillanatokra, amikor a családjával együtt nyaralni fogsz, és másnak kell gondoskodnod a kézi öntözésről. Ez természetesen azért, hogy ne térj haza, és csalódottan vedd észre, hogy az udvaron minden gyep le van égve és száraz.

ontozes

A gyep öntözésére a legalkalmasabb módszer a sprinkler öntözés. Íme, az ilyen típusú öntözés előnyei:

  • Csökkentett költségek
  • Könnyen elfedheti a nagyvonalú felületet
  • A vízfogyasztás szempontjából gazdaságosabb rendszer a kerti tömlőhöz képest
  • Az öntözőrendszer teljes automatizálásának lehetősége

A rendelkezésre álló sprinklerek típusai:

  • Spray sprinklerek - A vizet előre meghatározott irányban szórják szét. Szükség szerint beállíthatod. Általában egy öntözőtestből és egy fúvókából állnak, amelyek meghatározzák az öntözési sugarat. Egy ilyen rendszer megvásárlása előtt ellenőrizd, hogy mekkora az öntözési sugár, hogy megfelel-e a kert méretének.
  • Rotációs típusú sprinklerek (rotor vagy turbina típusú) - Van egy vízsugara, amely előre meghatározott szögben forog. Nagyon hasznos nagy gyepterületek öntözéséhez.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú öntözőrendszert választasz a kertedhez, sok gondot fogsz elkerülni, ha nyaralni szeretnél.

Csepegtető és sprinkleres öntözőrendszer egyaránt telepíthető a föld fölé vagy a föld alá. Ez a választás jelentősen befolyásolja a telepítési költségeket.

A földalatti öntözőrendszerek az első fázisban drágább munkát igényelnek a telepítéshez, de hosszú távon sokkal ellenállóbbak és a hideg évszakban nem igényelnek szétszerelést.

A föld feletti öntözőrendszerek alacsonyabb telepítési költségeket, de nagyobb kezelési erőfeszítéseket igényelnek a kert öntözésénél. Ebben az esetben a tömlő a talaj felszínén van, és helyzete rugalmasan fog működni. Ennek a rendszernek azonban hátránya, hogy a hideg évszakban le kell szerelni, és tavasszal újra telepíteni.

Nem döntötted el, melyik öntözőrendszer a legjobb a kerted számára? Vedd fel a kapcsolatot a "Van mivel" szakembereivel, és együtt eldöntjük, melyik az optimális megoldás számodr

 

Előző cikk Tanácsok a medence rendszeres karbantartásához
Következő cikk A tökéletes nyaralási uti cél OTTHON is lehet!

Szólj hozzá

Az üzeneteket a megjelenésük előtt jóvá kell hagyják

* Szükséges mezők