Ugrás a tartalomra
Mezőgazdasàg Talajtakaró fólia ház és kert

Tanácsok tavaszi zöldségtermesztéshez

Minden gazda tudja, hogy a tavasz beköszöntével ideje zöldség palántákat ültetni a kertben. Olvasóinkkal, ezzel kapcsolatos ajánlásokat szeretnénk megismertetni, néhány tippet a zöldségfélékről, amelyeket tavasszal elültethetünk, és milyen hibákat kerüljünk el.

  Lehet, hogy kíváncsi vagy arra, honnan kell kiindulnod a kert megfelelő szervezése érdekében, milyen zöldségeket kell termesztened, és milyen részleteket kell figyelembe venned a gazdag betakarítás érdekében.

Kerttervezés

  Először is, a megfelelő tervezés segíteni fog, hogy gyümölcsöző és egészséges növényeid legyenek. A következőre kell gondolnunk a tervezés során:

  • Mekkora a rendelkezésedre álló hely és hogyan osztjuk el. Itt az ideje, hogy megtervezzük az ágyások méreteit és az azokhoz való hozzáférés módjait. Nem ajánlott zöldségeket nagy ágyásokba vagy nagyon hosszú sorokba ültetni. Megfontolhatod bizonyos virágok és gyógynövények közbeiktatását, amelyek hasznos rovarokat vonzanak a kertbe és eltávolítják a kártevőket. (körömvirág, zsálya, sarkanyúka)
  • A gazdag terméshez elengedhetetlen a talaj minősége. Termékeny talaj érdekében fontolóra veheted a műtrágya vagy a talajaktivátor használatát kora tavasszal, vetés előtt. A talajt fel kell ásni és jól meg kell lazítani, hogy a víz könnyen levezethető legyen.
  • A kert előkészítése magába foglalja a gyomok kiirtását az ösvényekről, és a bevethető földből egyaránt.
  • Most kell, megfontold a kertészeti eszközök, műtrágyák, öntözőrendszerek, talajtakaró fóliák, rovarölők és magvak szükségességét is.
  • Akár költségvetést is készíthetsz, hogy jobban kezeld kiadásaid, és tudd, mire számíthatsz.

Milyen zöldségeket ültethetsz tavasszal és milyen körülmények között?

 Mezőgazdasàg Talajtakaró fólia

Retek, sárgarépa, spenót, kapor, répa, petrezselyem, kukorica, bab, saláta, zeller, korai káposzta, cukkini, dinnye, előre csíráztatott burgonya, paradicsom, uborka, paprika, csemegekukorica, mindezt elültetheted tavasszal. Erre nagyon alkalmas április és május. Már május közepétől gondolhatunk padlizsánra, zöldbabra, karfiolra vagy brokkolira is.

  Vetés előtt ne felejts el ellenőrizni az optimális hőmérsékletet a kertbe kívánt zöldségek számára.

A paradicsomot, az uborkát, a paprikát, a cukkinit nem lehet 10 fok alatti hőmérsékletnek kitenni. Megfontolhatod palánták termesztését az üvegházban, amíg a hőmérséklet nem elég kellemes számukra. Ezután áthelyezheted a palántákat a kertbe.

Fontos tudni, hogy az optimális eredmény érdekében a zöldségek éves termésfelületét váltogatni kell. Minden zöldségtípus bizonyos tápanyagokat fogyaszt a talajból, és fontos, hogy azokat kiegyensúlyozottan használjuk fel. Például az uborka esetében négy évet kell várnod, mielőtt ugyanazon a helyen termesztenéd őket.

Milyen hibákat követhetsz el magok vetésekor? 

A hatékony öntözés olyan tényező, amelyet figyelembe kell venni a tavaszi zöldségeskert tervezésénél. A magok növekedéséhez és csírázásához vízre van szükségük. Vigyázni kell azonban, nehogy túl sok vizet adj nekik. A túlzott öntözés gyakori hiba, különösen akkor, ha az öntözés kézzel történik. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy használj automatizált zöldségöntöző rendszereket. A vízmennyiség pontosan annyi lesz, amennyire szükség van, és többé nem kell aggódnod a magok csírázása miatt.

Túl mélyre vetés - Például a retket körülbelül 1 cm mélységre vetik, míg a babot "a fészekben": néhány babot 2-3 cm mélyre. Ha a magokat túl mélyre vetik, a növények nem jutnak el a talaj felszínére, és elpusztulnak. A legjobb, ha betartja a termék csomagolásán található utasításokat.

A terv hiánya fontos hiba, amelyet nem szabad elhanyagolnunk. Ahogyan a cikk elején mondtam, először is el kell készítenünk a veteményeskert tervét. Fontos előre kiszámolni, hogy hány sorunk lesz, mit teszünk a sorokba, mekkora a palánták és a sorok közötti távolság, mekkora a sorok szélessége, hogy könnyen elérhessük az összes növényt.

A nem megfelelő vetési hely kiválasztása. Ez a hiba a növények hervadásához és kevés terméshez vezethet. Ne feledd, hogy a sütőtök, a paprika kedveli a napot, míg a bab, a répa, a karfiol, a káposzta, a brokkoli részleges árnyékban nagyon jól teljesít. Itt is gondolnod kell arra, hogy nem ajánlott bárhogy zöldséget ültetni egymás mellé.

Hogyan helyezzük el helyesen a zöldségeket kertünkben?

Mezőgazdasàg Talajtakaró fólia 

Néhány részlet a zöldségek helyes elhelyezéséről a kertben:

  • A paradicsomot nem szabad uborka, burgonya vagy karfiol mellé, hanem bab, sárgarépa, spárga, zeller, kapor és saláta mellé kell tenni.
  • Az uborka nagyon jól passzol a káposztához, a karfiolhoz, a brokkolihoz, a borsóhoz és a kukoricához. Nem szabad gyógynövények vagy burgonya és dinnye mellé tenni.
  • A bab nagyon jól passzol répához, brokkolihoz, káposztához, sárgarépához, zellerhez, kukoricához, uborkához, tökhöz, padlizsánhoz, paradicsomhoz, burgonyához, retekhez, karfiolhoz és borsóhoz. Semmilyen esetben sem helyezhető el hagyma, fokhagyma vagy paprika mellett.
  • A sárgarépa nem szereti a kapor és a petrezselyem mellett.
  • A káposztát nem szabad brokkoli, karfiol, eper vagy paradicsom mellé tenni, hanem inkább bab, zeller, saláta, spenót vagy burgonya mellé.

Automatizált rendszerek használatával könnyebb gondoskodni kertedről

 Amit határozottan nem akarsz a veteményeskertedbe, az a gyom. A kora tavaszi talajtakarás ideális megoldás, ha a kertedet meg szeretnéd védeni a gyomoktól. Kevesebb vízre lesz szükséged növényeidnek, mivel a fólia nagyon jól tartja a nedvességet a talajban.

 Meghívunk, hogy tanulmányozd a zöldségek teljes talajtakaró és öntözőrendszereit, amelyeket weboldalunkon megtalálsz. A rendszerek tartalmazzák a kertedhez szükséges összes elemet, legyen az 100 nm-es vagy 500 nm-es (sürítéses szelep, szűrők, lapos csepegtetős öntözőcsövek, csepegtető dugók). Szintén a weboldalunkon találsz, talajtakaró fóliát, öntözőrendszerrel és automatizálással, hogy megszabadulj a növények öntözésétől. A programozót a házba lehet felszerelni, és naponta legfeljebb 4 öntözési ciklus programozását nyújtja, fagyálló programmal és esőérzékelővel van ellátva.

Ha nem találsz oldalunkon a földterületedhez tervezett rendszert, akkor beszélj tanácsadónikkal, aki személyre szabott ajánlatot küld neked.

 

Előző cikk Miért szeretnél talajtakaró fólia rendszert használni növényeidhez?
Következő cikk "Ai cu ce" - a webáruház, ahol teljes megoldásokat találsz otthonodak és kertednek, mezőgazdaságnak, szabadidőre és nem csak

Szólj hozzá

Az üzeneteket a megjelenésük előtt jóvá kell hagyják

* Szükséges mezők